Inspirace

Jak správně nosit roušku na obličeji

rusko.

Pokud nepracujete v lékařství, je velká šance, že jste si nikdy dříve nemuseli dělat starosti s tím, jak správně nosit roušku. Bohužel se v éře nové pandemie koronaviru stalo nošení ochranných roušek na veřejnosti novým normálem. Protože většina z nás s rouškami začíná, ne vždy víme, jak je správně nosit. Abychom se ujistili, že víte, jak správně nosit roušku, vytvořili jsme příručku, jak dosáhnout, aby nejlépe seděla. Zde je návod, jak zůstat v maximálním možném bezpečí a vyhnout se běžným bezpečnostním chybám při nošení obličejové masky.

Jak správně nosit roušku

Ochrana obličeje je jedním ze způsobů, jak chránit sebe i ostatní před šířením koronaviru, ale je účinná pouze při správném nošení. Ať už máte na sobě jednorázovou roušku nebo respirátor, musí vám zakrýt obličej od nosu až pod bradu. Měla by být volná, ale přesto dostatečně bezpečná, aby zůstala na svém místě. Malé mezery jsou normální a nevyhnutelné, ale čím méně jich je a čím jsou menší, tím lépe. Ujistěte se, že můžete mluvit s nasazenou maskou a nikde vás netlačí, tudíž vás nebude lákat dotknout se jí nebo jí vytahovat nahoru, což by vás mohlo ohrozit dotykem tváře a snížením její účinnosti. Chcete dosáhnout dokonalé funkčnosti, postupujte podle těchto pokynů, jak správně nasadit roušku.

rusko.

Umyjte si ruce a vezměte si masku

  • Před nasazením roušky si důkladně umyjte ruce mýdlem a vodou po dobu nejméně 20 sekund.
  • Zkontrolujte vady, jako jsou dírky, tkaničky, stahovací spona na nos nebo chybějící poutka na uši. Vyhoďte všechny vadné.

Nasaďte si masku držením za poutka

  • Umístěte barevnou nebo vzorovanou stranu roušky směrem ven, pryč od obličeje.
  • Pokud má vaše ústenka záhyby, měly by se otevírat směrem dolů.
  • Pokud má obličejová maska:
  • Poutka za uši: Uchopte masku za obě poutka a umístěte jedno přes každé ucho.
  • Zavazovací tkaničky: Přidržte masku za horní tkaničku. Zavažte horní tkaničky do pevného uzle poblíž temene hlavy. Zavažte spodní šňůrky poblíž šíje.
  • Dvojité elastické pásky: Natáhněte spodní pásek přes hlavu a umístěte jej na šíji. Přetáhněte horní pásek přes hlavu a umístěte jej poblíž temene hlavy.

rusko2

Ujistěte se, že máte zakryta ústa, nos a bradu

  • Ujistěte se, že je maska ​​zcela bezpečná a zakrývá váš nos a ústa tak, aby spodní okraj byl pod bradou.
  • Pokuste se, aby rouška přiléhala po stranách těsně k obličeji. Ujistěte se, že můžete snadno dýchat.
  • Vaše ústenka ​​může mít drátek, který má přilnout k tvaru vašeho nosu. Jakmile je maska ​​na svém místě, přitiskněte ohebný horní okraj masky kolem kořenu nosu pro pohodlnější nošení.
  • Jakmile je maska ​​nasazená, nedotýkejte se jí do doby, dokud není čas ji sundat.
  • Umyjte si ruce.

Jak nosit masku s brýlemi

Když odcházíte z domu v obličejové masce a zároveň v brýlích, určitě si všimnete, že dech proudí nahoru a způsobuje zamlžení čoček. Je to běžný jev pro mnoho lidí a může to způsobit několik faktorů, jako například změna teplot. Naštěstí existuje několik triků, jak zabránit zamlžení vašich brýlí při nošení roušky.

rusko4

Přizpůsobte roušku svému obličeji

Když máte na sobě roušku, která vám na obličeji dobře nesedí, pravděpodobně vám uniká vydechovaný teplý vzduch, který zamlží čočky. Abyste se tomu vyhnuli, při nasazování masky přitiskněte její horní část tak, aby lépe přiléhala k tvaru nosu. Pokud se vaše rouška dá stáhnout, utáhněte boky pro pevnější uchycení.

Pro extra ochranu proti zamlžení použijte atletickou nebo lékařskou pásku k uzavření mezery mezi horní částí masky a špičkou nosu. Pokud nemáte pásku, můžete také vyzkoušet náplast.

Otřete si čočky

Pomoci také může otírání čoček roztokem proti zamlžování nebo jejich jemné mytí vodou a mýdlem. Toto pomůže zabránit tomu, aby se kapky vody nehromadily a nezamlžovaly vaše brýle.

rusko6

Upravte polohu brýlí

Umístění brýlí dopředu na nos umožňuje větší cirkulaci vzduchu a brání dechu v zamlžování čoček.

Noste brýle přes ústenku

Ujistěte se, že vaše ústenka ​​stále správně zakrývá ústa a nos. Zkuste ji vytáhnout nahoru a až na ni položte brýle. Tím zabráníte úniku vzduchu a zamlžení čoček.

Share: