Navádět

Jak začít opravdu fotit s digitální zrcadlovkou

Empikfoto.pl: Skąd czerpać inspiracje?

Digitální zrcadlovka je fotografický přístroj, který už spoustu let dokáže vyfotografovat jedny z nejlepších fotografií. Využívají jej fotografové, a to ti amatérští i profesionální. Jak jej nastavovat, aby dokázal s fotografií divy?

Objektivem přes zrcadlo do hledáčku

V čem se digitální zrcadlovky liší od jiných fotoaparátů? Je to proto, že její snímač funguje podobně jako lidské oko. Světlo prochází objektivem, poté se v těle fotoaparátu odráží od zrcadla a následně do hledáčku. V objektivu je navíc ještě součástka, která funguje stejně jako lidská zornička. Je to clona, která se otevírá a zavírá a tím propouští více nebo méně světla dále do zrcadlovky. Společně s dalšími aspekty pak ovlivňuje kvalitu fotografie. Za zrcátkem je fotoaparát ještě vybaven závěrkou. Ta funguje jako dvířka, která se otevřou vždy na krátkou dobu při stisknutí spouště. Když se závěrka otevře, ukáže se snímač, který pochytí světlo i obraz a vytvoří z něj fotografii. Tyto tři součástky jsou základní a nejdůležitější pro ovlivnění kvality fotografií.

Abyste se naučili s digitální zrcadlovkou fotit, co nejlépe, je třeba si osvojit dovednost fotografování na manuál. To znamená, dokázat si nastavovat sám důležité parametry. Opakem takového módu je focení na automatický režim. Ten má také každá zrcadlovka a pomůže vám získat průměrné fotografie. Fotoaparát se s ním sám nastaví podle aktuálních světelných podmínek. Nadprůměrných fotografií ale dosahují fotografové spíše na manuál.  V tomto článku si představíme tři základní parametry, které ovlivňují fotografie a každý z nich souvisí s jednou ze zmíněných součástek.

Clona

Na každé zrcadlovce je možné nastavit si clonu. Je vyjádřena číslem. Když clonu měníme, znamená to, že měníme postavení stejnojmenné součástky v objektivu. Buď tuto pomyslnou zorničku více otevíráme a tím propouštíme do fotoaparátu více světla, nebo ji více zavíráme a světla dovnitř pustíme méně. Pokud tedy máme venku slunečné počasí, světlo se odráží ze všech stran a fotografie by byla velmi světlá, potřebujeme, aby fotoaparát clonil více. Pokud fotíme v šeru a každý paprsek světla potřebujeme, musíme clonu co nejvíce snížit. Proto tedy, pokud je clonové číslo nízké, cloníme málo a propouštíme dovnitř velké množství světla. Pokud je clonové číslo vysoké, clona je hodně uzavřená a nepropustí moc světla.

Čas závěrky

Druhé součástce, závěrce, můžeme nastavit tzv. čas závěrky. Jde o to, jak dlouho budou tato dvířka za zrcátkem otevřená. Otevřou se vždy na moment a způsobí to známé cvaknutí při fotografování. Když se závěrka otevírá, zrcátko se uhýbá, proto to na moment v hledáčku zčerná. Otevírá se proto, že propouští světlo na snímač. Pokud tedy závěrku otevřeme na dlouho, necháme světlo působit na snímač hodně a uložíme na něj větší množství světla. Snímač tím pádem bude obraz ukládat déle. Znamená to pak, že fotografie bude světlejší, ale pokud bychom hnuli fotoaparátem v době, kdy je závěrka otevřená, fotografie by se nám rozmazala. Dlouhý čas závěrky je proto ideální pro fotografování statických míst ze stativu. Pokud dáme čas závěrky naopak krátký, tato dvířka ke snímači se otevřou jen na moment a fotografie se uloží rychle. Zvládneme tak zachytit i třeba pohybující se objekt ostře. Je třeba aby byl ale na dostatečném světle.

ISO

Poslední parametr souvisí se snímačem. Ten je sám o sobě citlivý na světlo, proto dokáže vytvořit a uložit fotografii. Pokud zvýšíme hodnotu, která se na fotoaparátu nazývá ISO, zvýšíme tím citlivost snímače. Pokud tedy fotografujeme v místech, kde není dostatek světla, vyšší ISO pomůže snímači citlivěji zachycovat každý paprsek. Pokud se ale zvyšuje ISO, vždy se tím snižuje kvalita fotografie. Je tedy pomocníkem, ale pokud jsou na to podmínky, je lepší fotit s co nejnižší hodnotou ISO.

S nastavením těchto tří hodnot se můžete pustit do vlastních pokusů a zkoušet si je v různých podmínkách. Až budete s fotografiemi spokojeni, ty z digitální zrcadlovky budou vždy kvalitní i při tisku a vyvolávání fotografií, a to i na velké formáty. K vaší první výstavě, chybí už jen krůček.

 

 

Share: