Navádět

Jak upravovat fotky – základní manuál

Většina fotografií si pro ideální výsledek žádá ještě drobné úpravy v počítači. Někdy proto, že se snažíte zachytit neopakovatelný okamžik ve spěchu, někdy kvůli špatným světelným podmínkám, někdy zkrátka proto, že váš fotoaparát nezvládne zachytit správné světlo nebo kompozici. Pokud s úpravami fotografií začínáte, najdete zde pár základních rad, jak se v editorech zorientovat a jak používat které parametry.

Kompozice

Kompozice je to, jak jsou ve fotografii umístěny objekty. Jestli je postava napravo, nalevo, zda nemá moc místa nad hlavou nebo naopak pod nohami a podobně. Pro upravení kompozice se používá ořez. Můžete oříznout fotografii tak, aby objekty na ní byly v ideálním poměru. Jednou z možností správné kompozice je směřovat osobu nebo hlavní objekt na střed. Za ideální je považováno umístit jej do tzv. zlatého řezu. Zlatý řez je asi ve dvou třetinách fotografie. Znamená to tedy, že hlavní objekt nebude na středu fotografie, ale bude posunut o kousek doprava nebo doleva. Jedním z pravidel kompozice je také to, že by fotografovaná osoba měla směřovat svůj pohled do středu fotografie. Neměla by být natočena pryč z fotografie.

Jas

Pro zlepšení světla ve fotografii můžete posouvat komponent jasu.Pokud přidáte jas, fotografie se zesvětlí,pokud byste měli na fotografii světla naopak moc, jas je třeba ubrat. Pokud byste se snažili zesvětlit příliš tmavou fotografii, může se poté stát, že bude působit jako by byla v mléčném oparu, nebo se na ní zobrazí tečkovaná textura. Jde tedy světlo dodat, ale jen s mírou. Pokud vyfotíte fotografii ve velmi tmavém prostředí, už je těžké ji opravit.

Kontrast

Kontrast je rozdíl mezi barvami. Je to rozdíl mezi tmavými a světlými barvami. Pokud kontrast zvýšíme, budeme mít na fotografii sytější stíny, tmavé barvy budou tmavší a světlé světlejší. Více vyniknou rozdíly v barvách. Nižší kontrast způsobí že je fotografie více slitá, že barvy jsou jemnější a jsou mezi nimi menší rozdíly. S nastavením jasu si můžete hrát podle vlastního gusta. Někdo preferuje kontrastnější fotografie, jiný má rád jemnější rozdíly. V poslední době se na sociálních sítích objevují spíše překontrastované fotografie.

Sytost

Sytost doplňuje kontrast. Při jejím zvýšení jsou barvy výraznější a více vyniknou. Pokud máte fotografii naopak barevnou příliš a rádi byste na ní měli spíše jemnější barvy například ve vintage stylu, je třeba sytost zase stáhnout. Utlumí se tak křiklavé tóny.

Teplota

Tento ukazatel reguluje, jestli se barvy uchylují ke studeným modrým tónům nebo k oranžovým teplým tónům. Tím se mění tak, že působí jako teplejší nebo studenější barvy. Pokud například fotografujete při světle zapadajícího slunce a chcete ještě zesílit efekt oranžových tónů, vyšší teplota vám s tím pomůže. Pokud by vám naopak teplé slunce ozařovalo zmrzlou krajinu a chtěli byste raději, aby byla fotografie více zmrzlá, můžete teplotu barev snížit.

Faktorů pro úpravu fotografií je více. S těmito základními se vám ale podaří vylepšit alespoň základně fotografie, na kterých není třeba žádná retuš nebo náročnější změny. Vylepší hlavně rozložení barev a celkové vzezření. Dostatečně si s nimi vystačíte u většiny fotografií.

Upravovat fotografie můžete v různých programech. Najdete jistě několik free softwarů, nebo pokud se do fotografování pustíte více, tak si můžete nějaký program zaplatit. Mezi ty free patří například Photofiltre nebo Gimp. Placené programy pro úpravy jsou například Zoner Photo studio nebo Adobe Photoshop. Placené programy mají většinou zkušební verzi například na 30 dní. V té době je můžete zdarma vyzkoušet.

Když budete mít fotografie kvalitně upravené, budou připravené pro další sdílení nebo vystavení. Díky úpravám budou fotografie po vytištění vypadat mnohem lépe, než pokud byste je nechali v syrovém stavu po vyfocení. Upravené fotografie jsou připravené na malé formáty pro vaše alba nebo i pro větší formáty na vyvěšení.

Dobrý fotograf se z vás nicméně stane hlavně pravidelným tréninkem. Proto se pusťte do vlastního zkoušení a objevování na vašich uměleckých dílech.

Kvalitní tisk

Jakmile budete se svou fotkou spokojeni, je potřeba ji nechat vytisknout. Kvalitní tisk  je základem pro to, aby skutečně vynikla krása vašeho uměleckého dílka.

Kvalitní tisk umožní vytisknout i krásné panorama, které se stane ozdobou vašeho domova.

 

Share: