Nezařazeno

Na co si dát pozor při výběru fotoobrazu

Chtěli byste si ozdobit svůj pokoj originálně, a ještě do něj uložit vzpomínky? Už vás nebaví tuctové dekorace do bytu? Pokud ano, tak přesně vám poslouží fotoobrazy. Vznikají tak, že se natiskne fotografie na plátno, a to se napne na dřevěný rám. Pár rad a zkušeností se bude hodit až budete vybírat tu pravou fotografii pro tak velký tisk a to pravé plátno. Obraz z vlastní fotografie pak bude vypadat skvěle.

Zvěčněte fotografie z profi focení

Fotoobrazy na zeď se většinou tisknou ve velkých formátech. Pro tisk takových fotografií potřebujete kvalitní fotografii. Nekvalitní fotografie z telefonu by ve výsledku nevypadaly dobře a vaše investice do krásného dárku by byla k ničemu. Pro tisk na plátno jsou ideální např. fotografie z profesionálního focení, nebo z dobrých zrcadlovek. Kdybyste si přece jen přáli tisknout na plátno méně kvalitní fotografie, sáhněte po co nejmenším formátu fotoobrazu, nebo z nich vytvořte koláž.
Jednou velkou nástrahou fotoobrazů, na kterou občas zákazníci nemyslí, je prostor plátna, který bude natažený na rám. Fotografie se kvůli tomuto ohybu vždy cca o 2,5 cm po stranách zmenší. Při volbě fotografie na to myslete a nevybírejte fotografii, kde například hlava fotografované osoby dosahuje až k okraji fotky apod. Zkuste najít takovou, kde se na rám zahne spíše část pozadí a nebude to narušovat celkový dojem z fotografie.

Bavlněné vs. umělé plátno

Když pak budete volit fotoplátno, čtěte popis produktu a podívejte se hlavně na typ plátna. To, na jaké plátno se tiskne, do značné míry ovlivňuje kvalitu výsledného obrazu. Existují dva typy pláten. Buď jsou to plátna bavlněná, nebo umělá. Fotografie na bavlněných plátnech se nelesknou a barvy fotografie jsou věrnější. Uměla plátna se častěji lesknou a fotografie trochu zkreslují. Jsou ale levnější.

Fotoobrazy se většinou vyrábějí v rozměrech:

  • 30 x 20 cm
  • 40 x 30 cm
  • 60 x 40 cm
  • 70 x 50 cm
  • 80 x 60 cm
  • 100 x 70 cm

Formáty, které jsou nejčastěji k dostání jsou vodorovné a svislé fotografie, případně i čtvercové fotoobrazy. Pokud byste chtěli tisknout například panorama, které má velmi neobvyklé velikosti, je lepší se předem poptat, zda je možné ho vyrobit.

Fotografie na plátně ohleduplně zakomponujte do vaší místnosti. Mohou se poté stát dominantou celého pokoje. Jsou velmi výrazné, proto nad jejich umístěním přemýšlejte s rozvahou. Oblíbená místa, kam umístit fotoobraz jsou nad sedačkou nebo nad postelí. Tam vyplní prázdnou zeď a linie obrazu bude v souladu s liniemi sedačky. Do barevných prostor volte spíše černobílé fotografie, nebo tlumené tóny. Naopak v jednoduchém interiéru může výrazná fotografie rozzářit celý prostor a zaujmout doslova na první pohled.

 

Share: