Navádět

Jak vytvořit koláž?

Pokud budete chtít spojit více vzpomínek do jedné fotografie, koláž je to pro to jako stvořená. Když vložíte více fotografií do jednoho formátu, stane se mnohem živější a veselejší. Obrázky můžete různě rozvrhnout a pohrát si s kompozicí. Koláž může být téměř umělecké dílo. Pro tvorbu koláží existuje několik způsobu. Můžete je tvořit online na webu, stáhnout si program do počítače, nebo aplikaci do telefonu a tabletu. Pro každý tento způsob přinášíme několik typů a rad, jak na to.

1. Tvorba koláže online

Vytvořit si koláž v editoru online je velmi rychlá metoda. Stačí znát správné stránky a online aplikace, které dokáží editovat fotografie a skládat je do koláží. Fotografie do nich pak nahrajete, přímo online je poskládáte a upravíte, jak se vám hodí, a nakonec koláž stáhnete, pošlete si ji na e-mail, nebo ji můžete sdílet. Nevýhodou této metody může být, že některé online editory budou možná pomalejší. A také se většinou jejich funkce dělí na placené a volně dostupné. Dostanete se tak možná ke všem možnostem. Což ale platí pro všechny tři zmíněné způsoby tvorby koláží. Některé programy také nechávají na výsledných kolážích své logo. Osvědčené aplikace jsou například tyto:

BeFunky.com – program od BeFunky funguje bez problémů. Pro tvorbu koláží nabízí spoustu šablon i efektů. Některé funkce jsou přístupné jen pro registrované a platící. I základní nabídka je ale slušná. Koláž je možné pak stáhnout do počítače.

Photocollage.com – Tento program je uživatelsky velmi jednoduchý. Nepracujete se šablonou, fotografie sem prostě přetáhnete a posouváte si s nimi, jak uznáte za vhodné. Výsledek si můžete poslat na e-mail nebo stáhnout. Pokud ale očekáváte nějaké šablony s kreativním pozadím nebo různé další doplňky, ty zde nenajdete. Poslouží pro jednoduché klasické koláže.

Fotor.com – Online program Fotor nabízí mnoho šablon i funkcí. Můžete do koláží dodávat text, pozadí nebo samolepky. Nevýhodou je, že pokud si chcete koláž uložit, musíte se zaregistrovat.

Canva.com – Canva je opět velmi oblíbený nástroj pro tvorbu koláží, ale abyste s ním mohli pracovat, musíte se zaregistrovat.

2. Tvorba koláže v programu v počítači

Pokud budete koláže tvořit častěji, je na místě poohlédnout se po programu ke stažení. Když se s jedním naučíte, bude pro vás jistě jednodušší používat stále ten než vyhledávat online editory. Příkladem takových programů jsou:

ElCollagero – tento program umí vytvořit z kolekcí obrázků koláže. Chybí mu ale funkce pro editaci fotografií, musíte je vložit již upravené.

Fotor – program Fotor je alternativou pro stejnojmenný web. Dokáže navíc fotografie různě editovat. Můžete jej stahovat pro Windows bez poplatku.

 Collages Maker – Tento nástroj umí koláže i ozvláštnit různými zábavnými prvky. Jeho stažení je také zdarma.

3.Tvorba koláže v telefonu

Vytvořit koláž přímo v telefonu se vám bude hodit hlavně v případě, že upravujete fotografie z galerie telefonu. Nemusíte je pak nikam přeposílat nebo přetahovat a vytvoříte si své koláže za pár minut. Pro takovou práci existuje celá řada aplikací.

Pic Collage – Editor Pic Collage vám umožní vytvořit koláž, přidat k ní různá pozadí nebo samolepky. Ty se navíc obměňují podle sezóny, například ve vánoční aktualizaci určitě stáhnete nějakého toho Santu.

Layout – tato aplikace je pro milovníky Instagramu. Je s ním propojená a pokud si ji stáhnete, můžete koláže vytvářet přímo v Instagramu. Dovoluje fotografie také editovat, naklánět apod.

Frames – To je aplikace, která umožňuje vytvářet koláže i v neobvyklých šablonách. Fotografie mohou být různě zkosené, nebo třeba ve tvaru srdce.

Tvorba koláží může být zábava a jednoduchý způsob, jak vyjádřit více na menším prostoru. Koláže můžete nejen sdílet na sociální sítě, ale také si je tisknout jako fotografie nebo je použít na různé foto dárky, jako hrníčky nebo polštářky s vlastním potiskem. Nemohli jste se rozhodnout, která fotografie je nejlepší? S koláží jednoduše použijte všechny.

Share: