Navádět

Několik tipů, jak si vytvořit krásnou fotoknihu

Vzpomínky jsou cenné a fotokniha je prostředkem, jak si je uchovat navždy, přehledně a důstojně. Při její tvorbě byste se však měli držet několika zásad, aby výsledek byl takový, jaký si přejete.

Zvolte si téma a držte se jej

Vaše fotokniha by měla mít jasné téma, ke kterému zvolíte její design a další náležitosti. Vyvarujte se toho, že fotky ze svatby ještě doplníte fotkami, které vám zbyly, nebo že fotoknihu zaměřenou na vaše cestování s partnerem doplníte o fotky, kde spolu nejste. Fotokniha by měla mít jasné téma a vyprávět příběh, nepřerušujte její vyprávění.

Pečlivě vyberte fotografie a dbejte na jejich kvalitu

Do fotoknihy si samozřejmě vybíráme jen ty nejlepší fotografie. Nedívejte se však jen na to, zda vám to na fotce sluší, ale také na posloupnost fotografií vybraných do fotoknihy a na skupiny fotografií, které mají něco společného a může jim být věnována celá dvoustrana. V neposlední řadě se také zaměřte na kvalitu fotografií, aby vás nezaskočilo, že na papíru vaše fotky nevypadají tak hezky jako na monitoru. Obecně pro fotoknihu nejsou příliš vhodné fotografie z mobilu, protože nemají potřebnou kvalitu.

Fotokniha krásná ve své jednoduchosti

Největším nešvarem, kterého se lidé dopouštějí při tvorbě fotoknihy, je přílišné přeplnění stránek fotkami a textem. V jednoduchosti je krása a u fotoknihy to platí na 100 %. Vyberte pouze ty nejlepší fotografie a nesnažte se jich na stránku umístit příliš mnoho. Máte nějakou fotku, na kterou jste nejvíce pyšní? Pak se jí nebojte věnovat třeba i celou stránku. Pokud se zaměříme na text, pak samozřejmě může ve fotoknize být. Například data mají jistě svůj význam. Obecně se dá však říci, že čím méně jej bude, tím lépe. Fotokniha by stále měla být o krásných fotografiích a touto příjemnou formou uchovávat vzpomínky pro vás i vaše blízké. Opět, nerušte její vyprávění, nechte ji vyprávět příběh fotkami.

Krásné fotce se nebojte věnovat celou stránku, všimněte si také, že obě fotky k sobě ladí barevně i atmosférou

Tvorba s ohledem na barevnost i atmosféru

Jakmile budete vybírat skupiny fotek, které mají společně být na jedné dvoustraně, zaměřte se nejen na téma, ale nejlépe také na barevnost a atmosféru. Velmi působivě budou vedle sebe vypadat fotky, které k sobě ladí na první pohled.

Share: