DIYInspiraceLifestyle

Co je to lapbook a proč nadchne vás a vaše dítě?

Když sedíte spolu doma a není škola, situace není pro rodiče úplně jednoduchá. Potřebujete s dětmi udělat úkoly, něco je naučit a taky jim zajistit možnost zábavy. Trochu se jim nudí okoukané hračky? A co kdybychom vám řekli, že můžete spolu udělat něco, co spojí zábavu a výuku?

Lapbook je zkrátka tematická kniha, kterou dítě zpracuje s vaší pomocí. Je to skvělý způsob, jak spolu příjemně strávit kvalitní čas a zároveň se učit – nejenom povinnou školní látku, ale především různé schopnosti, které vaše dítě bude pak použivat ve škole a mimo ni.

Krok 1: téma

Zkuste se spolu zamyslet, co by mohlo být tématem vaší knihy. Během nejbližšího týdně se dítě potřebuje naučit africké země, dýchací soustavu, anglická slovíčka na téma ovoce nebo třeba měkké a tvrdé souhlásky v češtině? Možná nemáte přesně vymezenou účební látku, ale vaše dítě se zajímá o fotbal, koně, korejský pop, snowboard, vesmír? Zvolte spolu něco, co vás bude bavit.

Krok 2: látka

Zkuste najít co nejvíce informací ke zvolenému tématu. Potřebujete fakta, fotografie, kresby, návody, všechno, na co přijdete. Seznam hlavních měst Afriky, portréty českých králů, seznam vyjmenovaných slov, základní chody koně, klubové barvy v španělské Primera División. Že zvuky nejdou vytisknout v knize? Ale jo: napište text písníčky, zkuste spolu vymyslet, jak byste na papíru poznamenali potřebný zvuk. Bude to legrace, napsat jedným slovem koňské řehtání ? Vaše dítě se na této etapě učí všemi smysly, je to pro dětskou psychiku velmi přínosné. Zároveň se učí hledat a třídit informace – je to v současném světě skoro základní dovednost.

Pokud máte doma cokoliv, co by se mohlo k tématu hodit, klidně to vyfoťte, naskenujte a pak to zadáte do knihy. Co tak pohlednice z Itálie, osobně nakreslená sluneční soustava, nákres fotbalového ofsajdu nebo, proč ne, návod na kreslení roztomilého prasátka ve stylu kawaii? Všechno převeďte do digitální podoby (pamatujte na vysokou kvalitu snímání). Až budete mít všechny informace, následuje finální etapa.

Krok 3: projekt

Na našich stránkách zvolte šablonu fotoknihy, která se Vám líbí. Připravenou látku uložte na jednotlivých stránkách knihy tak jak to považujete za vhodné. Nezapomeňte se předtím registrovat (abychom mohli váš projekt uložit) a průběžně ukládat obsah knihy během práce. Jednotlivé prvky můžete zvětšovat, zmenšovat, měnit jejich rozmístění, můžete také přidat textová pole: popisky, návody, kratší nebo delší kousky textu.

Až budete s projektem spokojení, zbývá jen objednat hotovou fotoknihu a čekat, až vám kurýr doručí hotový poklad. Zaručeno: dítě bude blahem bez sebe a fotoknihu brzo uvidí každý, kdo jenom může ?

Share: